stanovanje ZO

Stanovanjska zasnova je spoštljivo in premišljeno umeščena v lupino starega meščanskega stanovanja ob mestnem parku. Temelji na urbanem sozvočju obstoječe arhitekture in modernega ambienta.

Jasno izraženo mejo med starim in novim postavlja od starega višinsko ločen nivo tal. S tem je ustvarjen prostor znotraj prostora. Ta je oblikovan sodobno, v materialu in v detajlu. Hkrati novi nivo omogoča reševanje tehničnih problemov in s tem reorganizacijo prostora, ki je pri prenovi starih, funkcionalno neustreznih stanovanj velikokrat potrebna.

Novi prostorski elementi so oblikovani preprosto in v svoji pojavnosti dopolnjujejo osnovno izčiščeno »skulpturo«. Volumen prostora in jasna zasnova omogočata medsebojno oddaljenost posameznih kubičnih in ploskovnih elementov, ki s tem še dodatno pridejo do veljave in skladne pojavnosti.

Vsakemu opisanemu sledi svetloba. Ta z izbranimi elementi – lomljena steklena stena, steklena tla – tvori dodatno prostorsko dimenzijo ter ustvari dinamičen in spremenljiv prostor.

Vir: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani: Društvo Pekinpah. Stanovanje ZO. Ali ima prihodnost ponovitev?: interier 1990-2015, 2020, str. 60-63.

Accessibility