hiša RH

Hiša RH je prijetno domovanje mlade družina v zelenem okolju, le streljaj od mesta, a hkrati odmaknjena od vrveža in betona bližnjih spalnih naselij. Lastnik si je zastavil nalogo izgradnje družinske hiše zelo ambiciozno. Veliko faz je izdelal sam in spoštljivo sledil osnovnemu načrtu in navodilom arhitekta Saše Urana, ki je projekt zasnoval. Vsekakor ni bil cilj postaviti tipično kataloško hišo, ampak oblikovati dom, ki bi ustrezal sodobnemu uporabniku, sledil tlorisni funkcionalnosti in sodobnem izgledu – s posluhom za primerno umestitev v krajino. Konceptualno je hiša zastavljena kot spreminjajoči se volumen v prostoru, ki se odziva na raznolikost okolice.

Hiša je primer modernega dizajna, polnega naravne svetlobe, pri gradnji pa je bil, na področju Pohorja kakopak ne bi šlo drugače, uporabljen tudi les, ki je eden najbolj strateških materialov, ki ga Slovenija nudi.

Zaradi specifične konfiguracije terena in dostopa hiša nima vrtne ograje, kar je za slovensko miselnost morda netipično, a tukaj izvedljivo. Hiša RH je namreč postavljena tako, da razmejuje zunanji in notranji, privatni prostor – zemljišče.

Pritlična ulična fasada je lesena in enovita, znotraj nje pa je skrit vhod v hišo in spremljajočo lopo za kolesa in motor. Ta funkcionira kot podnožje ‘mize’ – simetričnega nadstreška, ki služi nadkritju avtomobilov na eni ter nadkritju terase na drugi strani.

Bivalni del, ki ga omejujejo večje steklene površine, se odpira proti zunanjemu ambientu, s čimer se ohranja pretočna komunikacija med notranjostjo in naravo. Vertikalni leseni elementi pa hkrati funkcionirajo kot senčila.

Pritlična etaža je namenjena vhodu in dnevnemu bivanju. Zgornja etaža je spalnica. Spodnja etaža služi tehničnim prostorom in hišni delavnici, predvsem pa večnamenskemu prostoru družine. Pritličje ima preko pokritega zunanjega prostora neposredni stik z vrtom.

Notranjost je moderna, oblikovno čista, prevladujejo svetli odtenki. Hiša je grajena klasično z osnovnim fasadnim plaščem. Preko panoramske steklene stene se v pritličju odpira dolini in pogledom. Prej omenjeni leseni fasadi, ki zapira, na južni strani konkurira lahkotna fasada z lesenimi in kovinskimi elementi.

Osrednji element prostora so stopnice, ki s svojo skulpturo in ostalimi pohištvenimi elementi prispevajo k prijetnemu bivanju in ustvarjanju.

Vir: Hiša RH. Eko hiša & stil, marec-april 2018, št. 2, str. 30-35.

Accessibility