stanovanje Urbane vile

Predstavljeni projekt predelave novega stanovanja se prenove loteva na dveh ravneh: najprej gre za združitev prvotno ločenih stanovanjskih enot v eno, nato pa še za mentalno in fizično preobrazbo prvotno zamišljenih stanovanj v oblikovno, tehnološko in bivanjsko ekskluzivo.

​Dve stanovanji sta po vertikali združeni v dupleks z logično funkcionalno razdelitvijo bivalnih sklopov: dnevni prostori v spodnji, vstopni etaži ter spanje in nega v zgornji. Stopnišče, središčni element stanovanje, je zasnovano kot večnamenska prostorska skulptura, ki povezuje, ločuje, shranjuje, osvetljuje, razstavlja (podestna galerija) … Postavljeno je v osi glavnega vhoda in tako omogoča prvo vizualno komunikacijo s prostorom.

​Bistvo oblikovanja ambienta je taktilni in vizualni stik z materiali, ki zapolnjujejo vertikale zidov ter horizontale podov in stropov. Arhitekt Saša Uran je spretno kombiniral celo paleto materialov, od lesa, kamna, stekla do tekstila. Z uravnoteženimi ploskovnimi kompozicijami je v sicer skrajno prečiščenem interierju ustvaril premišljeno dinamiko ambienta.

Igra kontrastov (temno – svetlo, polno – prazno) in pesti učinki (prosojno, lebdeče, mehko, valovito …) so prefinjeno uglašeni z vnosi svetlobe. Ta je tukaj zagotovo najpomembnejše oblikovno sredstvo. V prostor je vključena večplastno: je kombinacija osnovne arhitekturne razsvetljave (tipska svetila), svetlobnih elementov (svetilne stene, lebdeče stene in kubusi) ter posameznih dekorativnih svetil. Navzočnost oziroma intenzivnost osvetljevanja je računalniško vodena. Učinkovito se modificira in prilagaja, skladno z razpoloženjem uporabnikov.

​Elementi, kot so integracija tehnologije, daljinsko upravljanje osnovnih bivanjskih parametrov, svetlobe, senčil, audio-vizualne opreme, ogrevanja in hlajenja pa tudi kirurška natančnost izvedbenih detajlov arhitekturne opreme, so bolj značilni za sterilne minimalistične ambiente. Vendar je arhitekt Saša Uran tukaj izvedel spretno ˝operacija˝ in ustvaril elegantno domovanje, polno prijetnih ambientalnih doživetij.

Vir: Tanja Barle. Smooth operation. Hiše, april 2010, št. 58, str. 18-21.

Accessibility