hiša M

Hiša se nahaja v gričevnatem predmestju. Je domovanje osebe, ki ji veliko pomeni zdrav način življenja. Razgiban teren, pogledi na mesto, Pohorje, vas, Urban, dravsko dolino so narekovali njeno umestitev in osnovne linije.

Spodnje nadstropje z bazenom in savno je namenjeno rekreaciji. V istem nivoju se nahaja še delovni prostor in soba za goste.

V zgornjem nadstropju se nahaja enoten prostor dnevnega bivanja z vhodom in spalni prostori lastnika.

Povezovalni element nadstropij je enoramno stopnišče. Preko vertikalnih in horizontalnih pohodnih steklenih površin stopnišča se vzpostavlja vizualni kontakt med obema nadstropjema. Odpirajo se notranji pogledi na bazen, ki je pomemben akter v hiši.

Obe nadstropji imata neposreden stik z zunanjostjo. Dnevni prostor z izhodom na veliko teraso, spodnji prostor bazena na vrt. Bazen je tako del vrta, okolja.

Hiša preko panoramskih steklenih površin in ozkousmerjenih oken vzpostavlja stik z okoliško naravo in slikovitimi momenti.

Sestavni del grajene kompozicije je lopa za kolesa in ostale vrtne potrebščine. Oba objekta povezuje nadstrešnica.

Hiša je grajena klasično. Fasadni plašč je kombinacija lesa in pločevine, ki iz strešne kritine preide v vertikalno steno. Ta se zaključi za “glavnikom”, osnovo za plezočo rastlino.

Vir: Društvo arhitektov Maribor. Hiša M. Pregledna razstava članov DAM 2015-20.

Accessibility